• About CIAS

  About CIAS

 • Which are the main duties of CIAS?

  Which are the main duties of CIAS?

 • Aviation safety recommendations

  Aviation safety recommendations

 • How to report an aviation occurrence?

  How to report an aviation occurrence?

News

COMUNICAT DE PRESĂ

EVENIMENT AVIATIC PRODUS PE AEROPORTUL INTERNAȚIONAL "TRAIAN VUIA" DIN TIMIȘOARA

25 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost notificat ieri, 24 februarie 2017, la ora 22:15 LT, despre producerea unui eveniment de aviație pe Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, în care a fost implicată o aeronavă cargo, tip AN-26B, cu însemnele de înmatriculare YL-RAD.

În procesul rulării pe platformă către pista de decolare, aeronava a ieșit de pe suprafața de rulare. Nu există victime, iar aeronava nu a suferit avarii.

Toți cei trei membri ai echipajului au fost verificați cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0 mg/l alcool pur în aerul expirat. Aeronava nu transporta bunuri periculoase.

CIAS a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 22 IULIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA CESSNA 172N ÎNMATRICULATĂ YR-ARJ

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 22 iulie 2016 în apropierea localității Sarinasuf din județul Tulcea, în care a fost implicată aeronava de tip Cessna 172N, înmatriculată YR-ARJ.

În data de 22.07.2016, aeronava Cessna 172N, înmatriculată YR-ARJ, a decolat de pe aerodromul Strejnic - Ploiești având la bord două persoane, pilotul și un pasager, cu destinația terenul extravilan din vecinătatea localității Sarinasuf, județul Tulcea. Terenul pe care pilotul intenționa să aterizeze fusese utilizat în trecut de aeronavele care efectuau misiuni încadrate în categoria operațiunilor aeriene civile de lucru aerian. Zborul pe rută a decurs normal, iar în jurul orei 19:15 LT, aeronava a ajuns la destinație. Deoarece pilotul nu mai aterizase în această zonă, a efectuat un tur de recunoaștere, dar din cauza erorii în identificarea acestui teren de aterizare, a aterizat într-o zonă cu vegetație și denivelări care au condus la oprirea și capotarea aeronavei în stuful din laguna lacului Razim. În urma accidentului nu au rezultat victime.

YR ARJ

Producerea acestui accident a avut la bază eroarea în identificarea terenului de aterizare și a stării acestuia, suprafața porțiunii de teren aleasă pentru aterizare contribuind decisiv la oprirea și capotarea aeronavei în lagună.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 17 OCTOMBRIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA AN-26B ÎNMATRICULATĂ EW-259TG

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 17 octombrie 2016 pe platforma de parcare a Aeroportului Internațional “Traian Vuia” din Timișoara, în care a fost implicată aeronava de tip Antonov AN-26B, înmatriculată EW-259TG, care opera un zbor de tip cargo.

În perioada 16 septembrie – 20 octombrie 2016, Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara s-a aflat în proces de refacere a marcajelor pe platforma de parcare a aeronavelor. A fost emisă o informare aeronautică (NOTAM A2821/16) conform căreia marcajele existente ale platformei erau suspendate, iar aeronavele trebuiau să respecte semnalele dispecerului și/sau să urmeze mașina FOLLOW-ME.

Aeronava înmatriculată EW-259TG a utilizat pentru aterizare pista RWY11. După aterizare, conform instrucțiunilor primite de la turnul de control, aeronava a urmat calea de rulare ʺLʺ și, la intersecția acesteia cu platforma, a fost preluată de mașina FOLLOW-ME, în vederea parcării pe partea de nord a platformei. În continuare, aeronava a urmat traseul indicat de mașina FOLLOW-ME: calea de rulare ʺMʺ (linia mediană a platformei), pe care a părăsit-o printr-un viraj spre dreapta, mașina FOLLOW-ME conducând-o spre nord, în vederea efectuării ultimelor două viraje (ambele spre stânga) pentru poziționarea la locul de parcare destinat, cu fața spre sud. În timpul efectuării primului viraj spre stânga, aeronava a lovit cu aripa dreaptă un stâlp de iluminare a platformei de parcare, pe care l-a doborât, apoi a continuat rulajul, neobservând semnalul de oprire de urgență al dispecerului. Aeronava s-a oprit când a lovit al doilea stâlp de iluminare, pe care l-a înclinat.

EW 259TG

Cauza probabilă a producerii acestui incident grav o constituie nerespectarea de către echipajul aeronavei a distanței de siguranță față de obstacole în momentul apropierii de marginea platformei, acordând întreaga atenție urmăririi mașinii FOLLOW-ME, neglijând astfel supravegherea traiectoriei aripii drepte în timpul virajului.

Cauza favorizantă o constituie nerespectarea unei distanțe optime față de aeronavă de către dispecerul aflat în mașina FOLLOW-ME, care nu a luat în considerare faptul că, deși echipajul era corespunzător informat de situația suspendării marcajelor platformei prin NOTAM, acesta se afla pentru prima oară pe aeroportul internațional Timișoara, iar aeronava sosită este limitată la un unghi relativ mic în efectuarea virajelor și, ca urmare, ar fi trebuit să adapteze viteza de deplasare a mașinii în așa fel încât să se afle în permanență la o distanță care să asigure echipajului o vizibilitate clară a traseului indicat să îl urmeze.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

COMUNICAT DE PRESĂ

CIAS A EMIS RAPORTUL FINAL DE INVESTIGAȚIE A EVENIMENTULUI AVIATIC DIN DATA DE 1 IULIE 2016, ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ AERONAVA Socata TB9 Tampico ÎNMATRICULATĂ PH-BRT

23 februarie 2017

 

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul evenimentului aviatic care a avut loc la data de 1 iulie 2016 pe Aerodromul Măgura-Cisnădie din județul Sibiu, în care a fost implicată aeronava de tip SOCATA TB9 TAMPICO, înmatriculată PH-BRT, în timpul evenimentului „Airfield Festival”, la care au fost invitați să participe mai mulți operatori de aeronave ușoare și ultraușoare.

Din cauza ploilor abundente din zilele de dinaintea începerii festivalului, participanții au fost informați prin e-mail de către administratorului aerodromului de faptul că pe pista înierbată și pe căile de rulare sunt formate pe alocuri bălți, aerodromul putând fi folosit până pe 30.06.2016 inclusiv doar de aeronavele ultraușoare și începând cu data de 01.07.2016 și de către celelalte aeronave, dar pe propria răspundere a piloților.

În data de 01.07.2016, aeronava înmatriculată PH-BRT, având la bord pilotul și trei pasageri, a rulat pentru decolare pe pista 15 a aerodromului. Pilotul nu a reușit să atingă până la capătul pistei viteza de desprindere a aeronavei, aceasta angajându-se aerodinamic și prăbușindu-se la 250 m de pragul 330 al pistei.

ph brt

Cauza probabilă a producerii acestui accident o reprezintă aprecierea eronată a performanțelor aeronavei în raport cu distanța necesară de decolare rămasă după pierderea de viteză produsă de traversarea zonelor de noroi existente pe pista înierbată a aerodromului.

Cauza favorizantă o constituie confuzia vitezelor de desprindere între cele două aeronave operate în aceeași zi.

Raportul final poate fi accesat aici.

***

PRESS RELEASE

December 29, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) has been notified today, December 29, 2016, at 16:17 LT, about an aviation occurrence that took place on Bucharest-Paris route, involving a Boeing 737 aircraft, registered YR-BAR. Due to a depressurization, the aircraft returned to the International Airport "Henri Coandă" Bucharest-Otopeni. There are no victims.

CIAS started the safety investigation activities, in order to determine the causes of this occurrence.

***

PRESS RELEASE

CIAS issued the investigation final report of aviation occurrence since january, 7 2016, involving a BLUE AIR aircraft registered YR-BAS

December 20, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) completed the investigation activities for the aviation occurrence that took place on January 7, 2016 on Cluj “Avram Iancu” International Airport involving a Boeing B737-430 aircraft, registered YR-BAS, operated by Blue Air – Airline Management Solutions.

The cause of the occurrence, classified as a serious incident, is a prolonged flare flight, followed by runway touchdown at a distance of almost 700 m, measured from runway 25 threshold of Cluj “Avram Iancu” International Airport.

The investigation commission also established the following favoring causes of this occurrence:

 • wind direction from 100˚ (“rear wind”), with an intensity of 5-10 kts (9-18 km/h);
 • during landing, VREF was with 11 kt higher (140 kt / 259 km/h), compared to VREF at runaway threshold (129 kt / 239 km/h) recommended by QRH (Quick Reference Handbook);
 • aircraft recover occurred at the height of 45 ft (almost 13,7 m), with 25 ft (almost 25 m) higher than the height recommended by Boeing;
 • runaway covered, in a proportion of 51-100%, with wet snow, having a possible thickness of approximately 1 cm;
 • insufficient visual sightings;
 • braking system pedals operated with an inconstant pressure.

Also, the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) issued the following safety recommendations:

 1. It is recommended for Blue Air operator to review the criteria through it is established the composition of a crew when it is about to perform a charter flight on a new or rarely used destination airport.
 2. It is recommended for Cluj “Avram Iancu” International Airport (LRCL) to recheck the operation manner of groud-to-ground communication system, in order to ensure priority in conversations for ATC Cluj TWR;
 3. It is recommended for ROMATSA and Cluj “Avram Iancu” International Airport (LRCL) to establish a common procedure aiming at the optimization of the time interval between runaway clearance by snow removal means and the moment of an aircraft landing, without affecting the flight safety.

The flight safety investigation was conducted in accordance with the provisions of the Government Ordinance No. 51/1999 concerning the technical investigation of civil aviation accidents and incidents, approved with amendments and additions by Law No. 794/2001, of the REGULATION (EU) No. 996/2010 of the European Parliament and of the Council from 20 October 2010 on the investigation and prevention of accidents and incidents occurred in civil aviation and repealing of Directive 94/56/EC and the provisions of Annex 13 to the Convention on International Civil Aviation signed at Chicago on 7 December 1944.

The final report can be accessed here.

***

PRESS RELEASE

December 6, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) has been notified on December 5, 2016, around 16:40 o'clock, about an aviation occurrence that took place at approximately 16:34 LT, on Bucharest-Baneasa "Aurel Vlaicu" International Airport involving an ULM aircraft of Blackshape Prime type, registered YR-7177.

The aircraft landed on runway with pulled-up landing gear. There were no injuries. The aircraft was slightly damaged.

A team of investigators from CIAS went to the occurence site and started the investigation activities aiming to determine the causes of the event.

YR 7177 1 YR 7177 2

***

PRESS RELEASE: IMPROVEMENT OF COOPERATION BETWEEN CIAS INVESTIGATORS AND PROSECUTORS WITH DUTIES IN CIVIL AVIATION OCCURRENCES INVESTIGATION

November 24, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) organized in Bucharest, between November 21-22, 2016, a meeting with the representatives of the Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice (POHCCJ), as well as the representatives of territorial Prosecutor’s Offices attached to the Courts of Appeal, with duties in judicial investigation of civil aviation occurrences, due to the Cooperation protocol on civil aviation investigations coordination, signed on December 19, 2013 between the representatives of CIAS and POHCCJ.

The main objective of this event was to facilitate the mutual support activities between CIAS and POHCCJ, that can be performed in order to improve civil aviation safety in Romania, mainly the activities performed onsite of civil aviation occurrences, if from the accident result human fatalities, namely preservation of accident site till the arrival of investigators team from CIAS, but also the subsequent activities on storage and technical investigation of wreckage.

During the meeting, it was debated the legal framework governing the civil aviation occurrences in Romania and there were presented case studies on collaboration in this field of activity, aiming to find the best solutions to help the improvement of civil aviation safety in Romania.

Following the discussions at this meeting, it was concluded that it would be appropriate to form a permanent working group at the level of CIAS investigators and prosecutors assigned to investigate the civil aviation accidents and incidents, so as to establish the collaboration directions and competence limits between these institutions, complying with the EU Regulation no. 996/2010 of the European Parliament and of the Council since October 20, 2010 on the investigation and prevention of accidents and incidents occurred in civil aviation and repealing of Directive 94/56/EC.

***

PRESS RELEASE

CIAS organized in bucharest an international workshop dedicated to civil aviation investigators

November 3, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) organized during November 1-2,  2016 an international workshop dedicated to civil aviation investigators in Europe. The event was held in Bucharest and gathered investigators and representatives of civil aviation safety investigation authorities in  Croatia, France, Greece, Italy, Latvia, United Kingdom, Republic of Moldova, Romania, Slovenia and Ukraine.

nicolae stoicaInvestigations in extreme conditions and special situations encountered during the investigations activities were the main topics of debate during the event.

“This is an extremely important event, both institutionally and for civil aviation safety at European level. It is also an excellent opportunity to discuss and share know-how, best practices and experiences encountered during investigation activities following accidents occurred in extreme conditions”, said Mr. Nicolae STOICA (photo on the right), general director of the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) in Romania.

dominique verdoni

 

“Any accident investigation has its common  hazards, not least due to the factors that investigators face when dealing with grief, fatigue, and the pressure to determine the causes of accidents. The investigators may also experience at the accident site hazards that are highly individual in nature and which may generate significant risks for the investigation team”, added Mr. Dominique VERDONI (photo on the left), investigator and special advisor of the general director within the Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile (BEA) from France.

During the event, Mr. Lucian IVAN and Mr. Eugen SUCIU, investigators within the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) have also presented the extreme conditions they encountered during safety investigation activities following the aviation accident occurred on September 29, 2013 Tăureni lake, Mureș County, involving the helicopter registered YR-BTM, as well as the aviation accident occurred on January 20, 2014 in Apuseni Mountains, near Horea village, Alba County, involving the aircraft registered YR-BNP.

The topics discussed during the presentations were meant to increase and maintain a high level of aviation safety.

***

PRESS RELEASE

October 17, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) was notified today, October 2016, at approximately 18:00 o'clock, about an aviation occurrence on the International Airport "Traian Vuia" Timișoara, in which was involved a Cargo AN-26 aircraft, registered EW-259TG.

During rolling on the parking position, the aircraft hit two poles located near the parking platform. There are no victims.

A team of investigators from CIAS went to the accident site.

***

PRESS RELEASE

October 15, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) was notified on October 15, 2016 at approximately 11:15 o’clock, about the occurrence of an aviation accident between Luncani and Luna localities in Cluj County,  in which a skydiver was involved.

A team of investigators from CIAS went to the accident site and initiated the safety investigation activities, with the purpose of determining the causes of this aviation occurrence.

***

PRESS RELEASE

October 14, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) was notified on October 14, 2016 at approximately 17:10 o’clock, about the occurrence, at almost 17:00 of an aviation incident on Bucharest-Otopeni “Henri Coandă” International Airport, which involved an aircraft of the type SAAB 340, registered ES-LSA, belonging to Aerotrans Cargo operator.

The aircraft performed a cargo transport and during rolling on parking position, it slightly touched with the right wing one of the platform lighting poles. Onboard it was only the crew, consisting of two members who did not suffer from the incident.

A team of investigators from CIAS went to the incident site and initiated the safety investigation activities, with the purpose of determining the causes of this aviation occurrence.

***

PRESS RELEASE

October 14, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) was notified on October 13, 2016 around 23:00 o’clock, about the occurrence, at almost 21:20 o’clock, of an aviation incident on Bucharest-Otopeni “Henri Coandă” International Airport, which involved an aircraft of the type ATR72-500, registered YR-ATI, belonging to TAROM airline.

The aircraft with 38 persons onboard, along with 4 crew members, was about to perform an internal flight Bucharest-Iasi, but the Captain interrupted take off due to strong vibrations at the nose landing gear leg and decided to return to parking position.

A team of investigators from CIAS went to the incident site and initiated the safety investigation activities, with the purpose of determining the causes of this aviation occurrence.

***

CIAS AND BEA HAVE SIGNED A COOPERATION PROTOCOL IN THE FIELD OF INVESTIGATION AND PREVENTION OF ACCIDENTS IN CIVIL AVIATION

September 11, 2016

 

On September 7, 2016, the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) from Romania and the Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la sécurité de l’aviation civile (BEA) from France have signed a Declaration of intent on cooperation and assistance in the field of civil aircraft accident and incident investigation.

protocol cias bea 2

Nicolae STOICA, General Director of CIAS and Rémi JOUTY, Director of BEA

CIAS and BEA will cooperate in aircraft accident and incident investigation, investigation training and sharing of information and expertise, consistent with the Standards and Recommended Practices of Annex 13 of the Chicago Convention and Regulation (EU) no. 996/2010 of the European Parliament and of the Council of 20 October 2010..

During their visit to the BEA headquarters in Le Bourget, France, the representatives of CIAS visited the laboratory of BEA, used for reading and analyzing the information from flight data recorders on-board of aircrafts involved in aviation accidents. Also, they conducted a series of activities in order to plan a regular exchange of knowledge and information with the representatives of BEA, in the following areas:

 • civil aviation accidents or incidents in which CIAS or BEA has a particular interest;
 • organization, methods and techniques involved in conducting civil aviation safety investigations;
 • communication: publication of studies and reports, communication with the families of the victims involved in aircraft accidents, and the media representatives.

protocol cias bea 1

Rémi JOUTY, Director of BEA and Nicolae STOICA, General Director of CIAS

***

Almost one thousand „bird strike” aviation occurrences reported to CIAS, from the beginning of 2010

September 2, 2016

 

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) presents the situation of „bird strike” aviation occurrences that took place on the territory of Romania, between January 1, 2010 and August 31, 2016.

In the analyzed period there were reported 982 „bird strike” occurrences, these registering a significant increase between 2013 and 2014, as it can be observed from the following diagram:

statistica birdstrike 2016

*For 2016, the statistics refer to occurrences registered up to August 31 (inclusive)

Given the increased incidence of „bird strike” occurrences in our country, especially in the last years, we wish to draw again a warning signal about the risk of this type of occurrences which may endanger passenger safety.

Click here to see the full version of the report related to the situation of „bird strike” occurrences in civil aviation between January 1, 2010 and August 31, 2016, reported to CIAS.

***

PRESS RELEASE

August 3, 2016

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center was notified today, August 3, 2016, around 16.25 o’clock, about an aviation occurrence, in the area of Ghimbav aerodrome, Brașov County, in which it was involved a skydiver.

On landing the skydiver had a rough contact with the ground and it was necessary the intervention of ambulance service.

An investigation team from CIAS goes to the accident site.

***

PRESS RELEASE

July 2, 2016

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center was notified today, July 2, 2016, around 12.30 o’clock, about an aviation occurrence on the radius of Perşani locality, Brașov County.

A small aircraft, with the registration marks I-7967, crashed and caught fire. There were two persons in the aircraft, one of them died by carbonization and the other one suffered burns all over the body.

An investigation team from CIAS goes to the accident site.

***

CIAS and IAC have signed a Memorandum of understanding in the field of investigation and prevention of accidents in civil aviation

June 23, 2016

On June 17, 2016, the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) and the Interstate Aviation Committee (IAC) have signed a Memorandum of understanding in the field of investigation and prevention of accidents in civil aviation.

During their visit to the IAC headquarters in Moscow, the representatives of CIAS (Nicolae Stoica – General Director and Cristian Tecuceanu - Chief of Investigation Department) conducted a series of activities, as part of the investigation works regarding the accident occurred on April 26, 2012 near Ostrov, in Tulcea County (Romania) with the Ka-32A helicopter, registered ER-KGD.

CIAS and IAC expressed their satisfaction with the achieved agreement and hope for the further cooperation in order to increase flight safety of civil aviation of both parties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nicolae Stoica ( General Director, CIAS) and Aleksey Morozov (Vice-Chairman and Chairman of Air Accident Investigation Commission, IAC)

 

reprezentanti cias iac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nicolae Stoica ( General Director, CIAS) and Cristian Tecuceanu (Chief of Investigation Department, CIAS)

***

ON 23.08.2013 THE PILOT OF THE AICRAFT ZLIN-142 TYPE, REGISTERED YR-ZCC, BELONGING TO THE ROMANIAN AIR CLUB, MADE AN EMERGENCY LANDING

14th of June 2016

 

On 23.08.2013 the pilot of the aircraft ZLIN 142 type, registered YR-ZCC, belonging to the Romanian Air Club, while performing training flights (runway laps) in the area of Cinceni Aerodrome, noticed a loud noise in the front part of the aircraft and he immediately identified a real engine failure and decided to make an emergency landing.
The cause of the accident is the breakage of piston no. 6 rod, as a result of the improper assembly of one of the two locking snap rings of the piston bolt during the last major engine repair.
The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center, as investigation authority of civil aviation occurrences, issued this Final Report.

 

***

ON 25TH OF SEPTEMBER 2007, THE AIRCRAFT DIAMOND DA42 TYPE, REGISTERED OE-FCD, BELONGING TO DIAMOND AIRCRAFT INDUSTRIES GMBH CRASHED

 

06th of June 2016

On 25th of September 2007, the aircraft Diamond DA42 type, registered OE-FCD, belonging to Diamond Aircraft Industries GmBH, which was performing scanning flights of the ground surface crashed in a wooded mountain area, in the area of Valea Oltețului.

The investigation commission within the Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center established the following causes that led to the accident occurrence:

 1. 1.Determinant cause:
 • The probable cause of the accident occurrence is the inability to control the aircraft attitude with belly pod scanning system configuration, on a flight with one inoperative engine.
 1. 2.Favoring causes:
 • right engine stop due to the failure of the propeller pitch regulating valve (PPRV);
 • stopped engine propeller pitch moving from feather position;
 • flaps actuation without the aircraft being stabilized after exiting the turn and in limit speed conditions;
 • aircraft weight over the maximum admitted limit;
 • center of gravity behind the rear limit provided by the manufacturer;
 • performing the scanning mission in a mountainous area, below the quotas level of the surrounding mountains.

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center, as investigation authority of civil aviation occurrences, issued this Final Report.

***

Coperta Raport anual de siguranta pentru 2015

ON THE 1ST OF JUNE 2016, CIAS ISSUED THE ANNUAL CIVIL AVIATION SAFETY REPORT FOR 2015

 01st of June 2016

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center (CIAS) issued the Annual civil aviation Safety Report for 2015. It aims to inform the public on the general safety level in civil aviation in Romania and it includes al civil aviation occurrences that took place between the 1st of January 2015 – 31st of December 2015.
The report can be accessed here or by scanning the following barcode:

Raport Anual 2015

***

INTERIM STATEMENT ON THE AVIATION OCCURRENCE THAT TOOK PLACE ON “AVRAM IANCU” INTERNATIONAL AIRPORT, ON THE 07TH OF JANUARY 2016, INVOLVING THE AIRCRAFT OF THE TYPE BOEING 737-400, REGISTERED YR-BAS, OPERATED BY BLUE AIR

 

06th of February 2016

Given the aviation occurrence that took place on the 07th of January 2016, on Cluj “Avram Iancu” International Aiport, in which it was involved an aircraft belonging to Blue Air - Airline Management Solutions company, registered YR-BAS, according to the provisions of Annex 13 ICAO and the ones of EU regulation 996/2010, CIAS issued this interim statement with the purpose of informing the public opinion on the stage of the investigation.
By issuing the Final Report of the investigation on civil aviation safety, CIAS has not the purpose of finding guilty or guiltiness, but it has as unique objective the effective determination of causes and circumstances that led to this occurrence and establishing some safety recommendations aiming that through their implementation to prevent the occurrence of some similar occurrences.
The investigations on safety are independent, distinct from any judicial or administrative proceedings meant to establish guilt and responsibility and they do not prejudice those proceedings.
Based on the obtained information, CIAS, as investigation authority of civil aviation occurrences, issued this interim statement .

***

 

CIAS presents the distribution of civil aviation accidents and serious incidents

In the last 10 years, occurred on the territory of Romania

accidents and serious incidents

*for more information click here

***

ON 29TH OF JULY 2013, THE HELICOPTER EC 134 B4 TYPE, REGISTERED YR-BTM, OPERATED BY S.C. MIR SERO S.R.L., THAT PERFORMED A PASSENGER TRANSPORT FLIGHT ON THE ROUTE TÂRGUL MUREŞ – TĂURENI - TÂRGU MUREŞ, WITH STAYING IN TĂURENI LOCALITY, CRASHED IN LAKE NO. 2 FROM THE CHAIN OF LAKES OF TĂURENI LOCALITY.

18th of February 2016

The most probable cause of the accident occurrence is the incorrect assessment of height to the water surface or the pilot’s physical incapacity to react.

Favoring causes:

 1. stress condition, temporary physical incapacity;
 2. not using the safety belts systems from the helicopter equipment;
 3. twilight flight over the water.

CIAS, as the investigation authority of civil aviation occurrences, issued this Final Report.

***

ON THE 20TH OF JANUARY 2014, AT 15:47 LT, AIRCRAFT BN-2A-27 ISLANDER, REGISTERED YR-BNP, OWNED AND OPERATED BY THE ROMANIAN AVIATION ACADEMY, WAS CARRYING OUT A COMMERCIAL FLIGHT, TOOK OFF FROM „AUREL VLAICU” BUCURESTI-BANEASA INTERNATIONAL AIRPORT (LRBS), WAS PLANNED TO LAND ON ORADEA INTERNATIONAL AIRPORT (LROD) AND CRASHED NEAR THE VILLAGE HOREA, ALBA COUNTY.

19 October 2015

The investigation committee found the following causal factors that lead to the occurrence of this accident:
Determining factor:
- The accident is attributable to the fact that the engine stalled because of the severe icing of the carburetors.

The following factors significantly contributed to the genesis of the accident:
- Erroneous assessment of the risk factors particular to this flight as a result of a long interruption in flying and the lack of experience of the flight crew on BN-2A-27 type aircraft, that is included in the MEP class;
- The erroneous decision of the pilot in command to continue the mission in meteorological conditions that contributed to the severe icing of the carburetors;
- The erroneous decision of the pilot in command to fly for a long period of time in icing conditions;
- The erroneous decision of the pilot in command to continue the mission bellow AMA, in IMC flight conditions and following IFR flight rules;
- The erroneous decision of the pilot in command to take off with a mass over the maximum permitted limit and the center of gravity outside the limits calculated and imposed by the manufacturer.

CIAS, as the investigating authority of civil aviation occurrences, issued the present Final Report.

***

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile va prezenta public, luni 19 octombrie 2015, ora 12:00, in incinta Aeroportului "Aurel Vlaicu" Bucuresti-Baneasa, in conferinta de presa, Raportul Final al investigatiei privind siguranta al accidentului de aviatie produs la data de 20 ianuarie 2014, cu aeronava BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP. 

 16 octombrie 2015

 ***

COMUNICAT DE PRESA PRIVIND DISPARITIA DIN CUSTODIA CIAS A AERONAVEI TIP MOTODELTAPLAN, CARE A FACUT SUBIECTUL UNEI EMISIUNI PREZENTATE DE ANTENA 3 IN DATA DE 11 OCTOMBRIE 2015.

 12 octombrie 2015

In data de 11 octombrie 2015, intre orele 15:00-15:30, la postul de televiziune Antena 3, in cadrul emisiunii „Editie de week-end” prezentata de doamna Catalina PORUMBEL, a fost tratat subiectul pierderii, din custodia CIAS, a unei aeronave tip motodeltaplan. Pentru clarificarea situatiei, CIAS publica urmatorul comunicat de presa .

***

PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI EMITE ORDONANTA DE CLASARE CU PRIVIRE LA DISPARITIA AERONAVEI TIP MOTODELTAPLAN AFLATA IN CUSTODIA CIAS

 24 septembrie 2015

 Urmare a disparitiei, din custodia CIAS, a aeronavei tip motodeltaplan, implicata in accidentul de aviatie produs in data de 19 mai 2011, pe raza comunei Scanteiesti, judetul Galati, au fost sesizate organele de cercetare penala cu privire la savarsirea, de catre persoanele responsabile de custodia aeronavei, a infractiunilor de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, delapidare si tainuire, iar ulterior fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals intelectual. In data de 22 septembrie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti a transmis catre CIAS Ordonanta de clasare emisa in data de 15 septembrie 2015.

***

PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA SECTORULUI 1, BUCURESTI EMITE ORDONANTA DE CLASARE, CA URMARE A PLANGERII PENALE PRIVIND SAVARSIREA INFRACTIUNII DE ABUZ IN SERVICIU, FORMULATA DE CATRE DOMNUL DRUMEA CIPRIAN LAURENTIU IMPOTRIVA DIRECTORULUI GENERAL AL CIAS, NICOLAE STOICA

08 septembrie 2015


In data de 08 septembrie 2015 Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1,Bucuresti a comunicat directorului general al CIAS Ordonanta de clasare, emisa in data 25 august 2015 si un exemplar al Referatului organului de cercetare penala, emis in data de 20 iulie 2015.

***

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti emite Ordonanta de clasare, ca urmare a plangerii penale privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, formulata de catre domnul Sorin CIMPOERU impotriva directorului general al CIAS, Nicolae STOICA

24 martie 2015

Urmare a comunicatului de presa emis de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, la data de 21 noiembrie 2014, referitor la Plangerea Penala privind savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, formulata de catre domnul Sorin CIMPOERU in data de 01 septembrie 2014, impotriva directorului general al CIAS, Nicolae STOICA, in data de 24 martie 2015, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti a comunicat directorului general al CIAS Ordonanta de clasare, emisa in data 27 ianuarie 2015 si un exemplar al Referatului organului de cercetare penala, emis in data de 14 noiembrie 2014.

***

Declaratie provizorie privind evenimentul aviatic din Apuseni

19 ianuarie 2015

Având în vedere că se împlinește un an de la data producerii accidentului, iar investigația privind siguranța este în curs de finalizare, în conformitate cu art.16 pct. (7) al Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European și al Consiliului privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă, CIAS emite această declarație provizorie cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice stadiul în care se află investigația și oferirea unei imagini de ansamblu asupra etapelor ce urmează a fi parcurse pentru finalizarea investigației.

CIAS, prin emiterea Raportului Final al investigației privind siguranța aviației civile nu urmărește stabilirea de vinovați sau vinovății, ci are ca unic obiectiv determinarea reală a cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea accidentului și emiterea unor recomandări de siguranță, urmărind ca prin implementarea acestora să se prevină producerea unor evenimente similare.

Investigațiile privind siguranța sunt independente, distincte de orice proceduri judiciare sau administrative destinate stabilirii culpei sau răspunderii și nu aduc atingere acestor proceduri.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezenta declaratie provizorie.

***

CIAS a publicat raportul final privind investigatia de siguranta a zborului in legatura cu accidentul produs in data de 30.03.2014 in comuna Uzunu, judetul Giurgiu

19 decembrie 2014

In ziua de 30.03.2014, in jurul orei 18.20, pilotul (proprietarul) aeronavei ultrausoare tip Ikarus C42B, identificata YR-5153 care efectua un zbor in interes propriu dupa reguli de zbor VFR, avand un pasager la bord, a luat decizia de a efectua o aterizare fortata, intrucat motorul aeronavei a prezentat variatii ale turatiei, cu simptome de oprire a motorului deasupra unei zone obstacolate.

Accidentul s-a produs la ora 18.20 LT in apropierea localitatii Uzunu si s-a soldat cu deteriorarea aeronavei.

Cauza producerii accidentului o reprezinta nerespectarea prevederilor programului de intretinere a motorului, ceea ce a putut duce la blocarea temporara a scaunului cuiului poantou a carburatorului nr. 1 pe pozitia deschis, ceea ce a permis accesul unei cantitati suplimentare de combustibil in camera de nivel constant si o aspiratie nedozata cu imbogatirea amestecului carburant in galeria de admisie a motorului

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezentul raport final.

***

CIAS a publicat raportul final privind investigatia de siguranta a zborului in legatura cu incidentul grav produs in data de 28.11.2011 langa loc. Niculesti, jud. Buzau

28 august 2014

In data de 28.11.2011 in jurul orei 09:55 UTC, elicopterul EC 135 P2+, inmatriculat YR-CPC, a decolat intr-o misiune de transport pasageri, de la heliportul Oituz (LRCC), cu destinatia finala Aeroportul International "Aurel Vlaicu" Bucuresti – Baneasa (LRBS). Zborul s-a efectuat avand trei persoane la bord: un pilot si doi pasageri.

In zona localitatii Suchea, jud. Buzau, aeronava a intrat intr-o evolutie de zbor extrema, din care numai dupa o pierdere semnificativa de altitudine, pilotul a reusit sa recapete controlul asupra acesteia. Dupa recapatarea controlului asupra aeronavei, pilotul a efectuat cu succes o aterizare de urgenta in zona localitatii Niculesti, jud. Buzau.

Dupa evacuarea pasagerilor si verificarea vizuala a aeronavei, pilotul a executat un zbor de repozitionare a aeronavei din punctul unde a aterizat de urgenta, la Aeroportul Bucuresti – Baneasa.

Incidentul a fost notificat catre CIAS telefonic, in data de 29.11.2011, si in scris, inregistrat cu numarul 5307/06.01.2012. Pe baza notificarii initiale evenimentul a fost considerat incident. Ulterior, in data de 01.12.2011, pe baza noilor informatii primite si a verificarilor efectuate aeronavei, evenimentul a fost clasificat ca incident grav, fiind desemnata de catre CIAS o comisie de investigatie privind siguranta aviatiei civile pentru continuarea investigatiei si emiterea raportului final.

CIAS a notificat despre eveniment ICAO, EASA si BFU Germania. Au fost desemnati reprezentanti acreditati din partea: BFU – Germania; BEA – Franta; C&I Corporation. Au participat la investigatie in calitate de consultanti si reprezentantii Eurocopter Germania si Eurocopter Romania.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezentul raport final.

***

DECLARATIE PROVIZORIE privind investigatia evenimentului de aviatie produs in data de 23 august 2013, pe Aerodromul Clinceni

23 august 2014

In ziua de 23.08.2013 in timpul unui zbor de instructie in tur de pista, in timp ce aeronava, tip ZLIN 142 inmatriculata YR-ZCC, se afla pe latura mare a turului de pista, la travers de punctul de conducere al zborului, echipajul aeronavei a auzit un zgomot puternic in partea din fata a aeronavei, in zona motorului.

Click aici pentru declaratia provizorie integrala.

***

DECLARATIE PROVIZORIE privind investigatia accidentului de aviatie produs in data de 29 iulie 2013, in jud. Mures

29 iulie 2014

In data de 29 iulie 2013, la ora 20.20 a avut loc un accident de aviatie in zona Taureni (jud. Mures) in care a fost implicat elicopterul de tip EC 130B4, inmatriculat YR-BTM. In urma accidentului aeronava a fost distrusa in totalitate, iar pilotul impreuna cu patru pasageri au decedat. Singurul supravietuitor a fost cel pozitionat pe scaunul din spatele pilotului.

Click aici pentru declaratia provizorie integrala.

***

CIAS a devenit membru corporativ al Societatii Internationale a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana (ISASI)

22 iulie 2014

Pentru imbunatatirea sigurantei prin schimbul de idei, experienta si informatii legate de investigarea accidentelor si incidentelor de aviatie civila, pentru dezvoltarea reciproca a tehnicilor de investigare cat si pentru a contribui la progresul sigurantei zborului, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) s-a afiliat incepand cu data de 16 iulie 2014, devenind membru corporativ, la Societatea Internationala a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana – ISASI.

In acest fel, CIAS s-a alaturat celei mai mari familii din care fac parte autoritati nationale responsabile de investigatiile privind siguranta aviatiei civile cat si cele mai importante organizatii sau persoane, de pe tot mapamondul, care contribuie sau au un rol important pentru cresterea sigurantei aviatiei civile. Societati nationale afiliate ISASI sunt localizate in America Latina, Asia, Australia, Canada, Coreea, Europa, Noua Zeelanda, Pakistan, Rusia si Statele Unite.

Prin afilierea la Societatea Internationala a Investigatorilor pentru Siguranta Aeriana, CIAS va avea un rol activ si important pe plan mondial la dezvoltarea si imbunatatirea activitatii de investigare a accidentelor si incidentelor survenite in aviatia civila si isi va putea atinge obiectivul cel mai important: prevenirea accidentelor si a incidentelor de aviatie si cresterea sigurantei zborului.

***

CIAS a desemnat un reprezentant acreditat in cazul accidentului produs pe data de 17 iulie 2014, in Ucraina, in care a fost implicata aeronava Malaysia Airlines

20 iulie 2014

Avand in vedere prevederile Anexei 13 la Conventia de la Chicago, capitolul 5 art. 5.27 privind „Participarea la investigatie a Statelor care au avut victime sau raniri grave din randul cetatenilor lor”, intrucat un cetatean al Romaniei se numara printre victimele accidentului produs in Ucraina pe data de 17 iulie 2014, implicand aeronava Malaysia Airlines, Romania este indreptatita sa desemneze reprezentanti, pentru a participa la investigatia privind siguranta aviatiei civile, avand urmatoarele drepturi:

 • Vizitarea locului accidentului;
 • Au acces la informatiile faptice relevante care sunt aprobate pentru difuzare publica de catre Statul care conduce investigatia, si la informatii privind desfasurarea investigatiei;
 • Sa primeasca o copie a raportului final.

Tinand seama de cele mentionate, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS, in calitatea sa de autoritate de investigatie privind siguranta aviatiei civile in cazul accidentelor si incidentelor grave, a desemnat un reprezentant acreditat in conformitate cu prevederile Anexei 13 la Conventia de la Chicago privind Aviatia Civil Internationala, semnata la Chicago la 7 decembrie 1944, Romania fiind semnatara a Conventiei din anul 1965.

***

CIAS a publicat Raportul Anual privind Siguranta pentru anul 2013

6 iunie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Anual privind Siguranta pentru anul 2013. Raportul are ca scop informarea publicului cu privire la nivelul general de siguranta din aviatia civila din Romania si cuprinde evenimentele de aviatie civila produse in perioada 1 ianuarie 2013 - 31 decembrie 2013.

Informatiile cuprinse in raportarile evenimentelor de aviatie civila sunt protejate in mod adecvat si nu sunt utilizate in alte scopuri decat pentru imbunatatirea nivelului de siguranta din aviatia civila.

Raportul anual este realizat in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 996/2010 privind investigarea si prevenirea accidentelor si incidentelor survenite in aviatia civila si ale Regulamentului UE nr. 376/2014 privind raportarea, analiza si actiunile subsecvente cu privire la evenimentele de aviatie civila.

Pentru mai multe informatii, raportul este disponibil aici.

***

Intalnirea reprezentantilor CIAS si AZLR

6 mai 2014

In data de 06.05.2014, la sediul CIAS a avut loc intalnirea cu reprezentantii Asociatiei de Zbor Liber din Romania, avand ca tema colaborarea intre CIAS si AZLR.

Scopul intalnirii a fost stabilirea modului de colaborare si a activitatilor de sprijin reciproc dintre cele doua organizatii, desfasurate in scopul imbunatatirii sigurantei in activitatile de zbor cu parapanta. Discutiile cu reprezentantii AZLR au fost constructive concluzionandu-se necesitatea stabilirii unui program de reuniuni periodice in care sa fie discutate evenimentele de aviatie specifice zborului cu parapanta, necesitatea raportarii incidentelor grave si accidentelor, stabilirea de masuri si actiuni comune pentru prevenirea aparitiei acestora.

***

ANUNT IMPORTANT

29 aprilie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) face un apel catre toate institutiile si persoanele care detin fotografii sau imagini video cu aeronava de tip BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP sa le transmita pe adresa de e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Aceasta aeronava a fost implicata in accidentul de aviatie produs in data de 20 ianuarie 2014, in judetul Alba. Fotografiile si imaginile video cu aeronava realizate la o data anterioara producerii accidentului aviatic mentionat pot contribui la o mai buna desfasurare a operatiunilor de investigatie.

Va multumim!

***

CIAS a publicat raportul final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995

31 martie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat Raportul Final privind accidentul aviatic de la Balotesti produs in data de 31 martie 1995, in care a fost implicata aeronava de tip Airbus A310-324, avand numarul de inregistrare YR-LCC.

Aeronava era operata de TAROM, pe ruta de zbor ROT 371 cu destinatia Bruxelles si a decolat de pe Aeroportul International Bucuresti Otopeni la ora 06:06:44 UTC. Dupa aproximativ 2 minute de la decolare, aeronava s-a prabusit in zona localitatii Balotesti, in apropierea Aeroportului International Bucuresti Otopeni.

Comisia de investigatie a considerat ca urmatorii factori au contribuit la producerea accidentului:

 • Tractiune asimetrica;
 • Posibila incapacitate a pilotului comandant;
 • Copilotul nu a luat suficiente masuri corective de a acoperi consecintele primilor factori.

Ca urmare a investigatiei, au fost emise urmatoarele recomandari de siguranta:

 • Dupa accident, Airbus Industrie a emis doua Buletine de Service obligatorii, care au condus la emiterea unei Directive a Directiei Generale a Aviatiei Civile din Franta, cu privire la masurile de remediere pe care trebuie sa le adopte toti operatorii aerieni cu scopul de a elimina toate cauzele probabile ale acestei disfunctionalitati;
 • Dupa accident, Airbus Industrie a emis amendamente la Manualul de Intretinere a Aeronavei si la Manualul de Diagnosticare a Defectiunilor. Acestea au fost transmise operatorilor pentru actualizarea corespunzatoare a documentatiei tehnice.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati Raportul Final.

***

Accident YR-5153

30 martie 2014

In data de 30.03.2014, in jurul orei 20:20 LT, aeronava tip IKARUS C-42, avand inmatricularea YR-5153, datorita unor probleme la sistemul de propulsie, a efectuat o aterizare de urgenta, in imediata apropiere a DJ603, intre localitatile Uzunu si Mihai Bravu, judetul Giurgiu. Cele doua persoane aflate la bordul aeronavei nu au avut nevoie de asistenta medicala de urgenta. In urma contactului cu solul aeronava a suferit avarii la elice si la trenul de aterizare.

Citeste mai mult...

***

Comunicat de presa privind investigatia accidentului de aviatie produs in data de 20 ianuarie 2014, in jud. Alba

21 februarie 2014

In data de 20 ianuarie 2014, la ora 15:57, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a fost notificat telefonic cu privire la producerea unui accident in zona Belis-Fantanele (jud. Cluj), in care a fost implicata aeronava de tip BN-2A-27 Islander, inmatriculata YR-BNP. Chiar daca la momentul in care CIAS a numit comisia de investigatie privind siguranta aviatiei civile, nu se cunostea cu exactitate locul in care s-a produs accidentul si unde se gasea epava aeronavei, echipa operativa din cadrul CIAS s-a deplasat spre locul producerii accidentului. Ulterior, aeronava a fost localizata in vecinatatea comunei Horea, sat Petreasa, judetul Alba.

Click aici pentru comunicatul de presa integral.

***

PRESS RELEASE: ATTRIBUTIONS OF THE CIVIL AVIATION SAFETY INVESTIGATION AND ANALYSIS CENTER


3th of February 2014

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center was founded in 20120, in conformity with the Low no. 55/2010, as a public institution with legal personality, subordinated to the Ministry of Transportation and Infrastructure, through the reorganization of the Air Transport Investigation Service.

CIAS has the following attributions:

Read more...

***

In atentia aeroporturilor civile din Romania! Reglementarea procedurii de colectare si distribuire a tarifului de 0,275 euro/pasager imbarcat

29 ianuarie 2014

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 69/28.01.2014 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 7/2014 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerea obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor si a procedurii de colectare si distribuire a acesteia si pentru abrogarea Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 894/2010 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerii obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor.

Prin aparitia acestui nou Ordin nu se modifica tariful de 0,275 euro/pasager imbarcat, asa cum a fost el stabilit prin toate actele normative referitoare la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), ci se stabileste Procedura de colectare si distribuire a respectivului tarif de catre conducerile aeroporturilor civile din Romania.

Citeste mai mult...

***

Detalii referitoare la investigarea evenimentelor de aviatie civila

21 ianuarie 2014

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile – CIAS este singurul organism tehnic din Romania, specializat sa execute investigatiile privind siguranta aviatiei civile. CIAS a fost infiintat in anul 2010, conform Legii nr. 55/2010, ca institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, prin reorganizarea Serviciului Investigatii Transport Aerian.

CIAS este desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia privind evenimentele de aviatie civila, in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si sa emita recomandari pentru siguranta aviatiei civile, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 996 si ale art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 794/2001.

„Centrul de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile efectueaza cu profesionalism investigatia tuturor evenimentelor de aviatie civila, iar opinia publica ar trebui sa inteleaga faptul ca procesul de investigatie este unul de durata si presupune parcurgerea mai multor etape succesive, in vederea realizarii rapoartelor de investigatie. Astfel, specialistii CIAS se deplaseaza la locul producerii evenimentului, preleveaza probe, date si recupereaza resturi din epava aeronavei, transporta epava, se intorc la sediul din Bucuresti, analizeaza toate documentele, probele si informatiile relevante si, daca este necesar, dispun si alte expertize tehnice (in functie de caz) la anumite componente ale aeronavei. Datele obtinute se coroboreaza si se concretizeaza intr-un Raport Draft, care se transmite tuturor statelor implicate in eveniment, prin intermediul organismelor similare CIAS.

In cazul accidentului din data de 20 ianuarie 2014, produs cu aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), avand numarul de inmatriculare YR-BNP si apartinand Scolii Superioare de Aviatie Civila, raportul va fi transmis Statelor Unite ale Americii (prin NTSB – National Transportation Safety Board) si Marii Britanii (prin AAIB – Air Accidents Investigation Branch)”, a declarat Nicolae STOICA, Director General al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile.

„Dupa redactarea Raportului Draft, conform prevederilor capitolului 6, punctul 6.3 din Anexa 13 la Conventia Aviatiei Civile Internationale privind investigarea accidentelor si incidentelor aviatice, timp de 60 de zile se asteapta primirea eventualelor observatii din partea statelor implicate. Dupa finalizarea acestei perioade, Raportului Draft ii sunt aduse eventuale completari (in cazul in care observatiile primite sunt pertinente), iar Raportul Final rezultat in urma investigatiei poate fi facut public”, a adaugat Nicolae STOICA.

Citeste mai mult...

***

CIAS a publicat Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale

17 octombrie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat “Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale”. Raportul a fost intocmit in vederea informarii partilor interesate cu privire la coliziunile aeronavelor cu pasari si animale, coliziuni produse pe teritoriul Romaniei, in perioada 2010-2012.

Pericolul coliziunilor dintre aeronave si pasari este cunoscut inca de la inceputurile aviatiei, primul caz fiind inregistrat in anul 1905. Coliziunile dintre aeronave si pasari au inceput sa fie cunoscute si raspandite odata cu cresterea traficului aerian.

Coliziunile dintre aeronave si pasari sau animale reprezinta o preocupare majora pentru aviatia civila atat la nivel national, cat si la nivel international, din cauza faptului ca pot pune in pericol siguranta operarii aeronavelor si au un impact semnificativ asupra veniturilor operatorilor aerieni.

Citeste mai mult...

***

Accident elicopter, 29 iulie 2013

1 august 2013

In data de 29.07.2013, in jurul orei 20:15, ora locala, un elicopter de tip EC 130 B4, inmatriculat YR-BTM, apartinand companiei MIR AERO, avand 6 persoane la bord s-a prabusit imediat dupa decolare in lacul nr. 7 situat in vecinatatea localitatii Taureni, Jud. Mures.

Ca urmare a impactului cu apa, aeronava a fost avariata si, din nefericire, 5 persoane aflate la bordul elicopterului au decedat, iar o persoana de sex feminin a fost grav ranita. Comisia de investigatie privind siguranta aviatiei civile, numita de catre directorul general al Centrului de Investigatii si Analiza privind Siguranta Aviatiei Civile - CIAS, cu sprijinul ISU Mures si al Inspectoratului de Aviatie din cadrul Ministerului de Interne, au recuperat epava si o parte din componentele aflate in apa.

Citeste mai mult...

***

Cooperarea intre personalul SAR (Search and Rescue) si investigatorii din aviatia civila

5 iunie 2013

In perioada 21-23.05.2013 a avut loc Conferinta „Search and Rescue-ROMANIA” organizata de ROMATSA, la care au participat reprezentantii tuturor entitatilor implicate in operatiunile de cautare si salvare in cazul unui accident de aviatie civila produs pe teritoriul Romaniei (IGSU, Politia Romana, Jandarmeria Romana, SMURD), entitati din aviatia civila (MT-DACSA, AACR, ROMATSA, TAROM, RECECA, SSAvC) si invitati externi cu acelasi domeniu de activitate.

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a avut calitatea de invitat, avand pe ordinea de zi prezentarea „Cooperation between SAR personnel and Aeronautical investigators”, sustinuta de catre domnul Eugen SUCIU, investigator.

***

Siguranta pe aeroporturile din Romania

5 iunie 2013

In perioada 23-24.05.2013 a avut loc la Ocna Sibiului, Consfatuirea pe probleme Tehnice si Operationale organizata de Asociatia Aeroporturilor din Romania. La acest eveniment a participat in calitate de invitat si Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile.

Reprezentantul CIAS, domnul Eugen SUCIU a prezentat in cadrul consfatuirii tema “Siguranta pe Aeroporturile din Romania”, analizand evenimentele raportate in perioada 2010-2012.

Astfel, numarul evenimentelor de aviatie civila raportate a crescut de la 974 de evenimente raportate in 2010 la 1470 de evenimente raportate in 2012. Totodata, numarul de miscari de aeronave a scazut de la 163222 in 2010 la 138744 in 2012.

Citeste mai mult...

***

In atentia aeroporturilor civile din Romania! Reglementarea procedurii de colectare si distribuire a tarifului de 0,275 euro/pasager imbarcat

3 iunie 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 274/15.05.2013 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 738/26.04.2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 894/2010 privind aprobarea tarifului pentru supravegherea mentinerii obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor.

Prin aparitia acestui nou Ordin nu se modifica tariful de 0,275 euro/pasager imbarcat, asa cum a fost el stabilit prin toate actele normative referitoare la Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), ci se stabileste Procedura de colectare si distribuire a respectivului tarif de catre conducerile aeroporturilor civile din Romania.

Citeste mai mult...

***

Noi reglementari in domeniul investigatiei tehnice a evenimentelor de aviatie civila

3 iunie 2013

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247/30.04.2013 a aparut Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 721/23.04.2013 pentru desemnarea personalului cu atributii de control al respectarii prevederilor reglementarilor aplicabile in domeniul investigatiei tehnice a evenimentelor de aviatie civila si pentru imputernicirea persoanelor cu atributii de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Aparitia acestui act normativ se datoreaza schimbarilor survenite in domeniul investigatiilor privind siguranta aviatiei civile din Romania, unde Ministerul Transporturilor isi pastreaza autoritatea de stat prin Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile, institutie publica infiintata in anul 2010 si subordonata Ministerul Transporturilor, ceea ce a impus inlocuirea actului normativ anterior – OMTCT nr. 1724/2006.

Citeste mai mult...

***

2012: Un an de exceptie in domeniul sigurantei aviatiei

24 aprilie 2013

Potrivit Fundatiei pentru Siguranta Zborurilor (Flight Safety Foundation – FSF) si Retelei pentru Siguranta Aviatiei (Aviation Safety Network – ASN), pe parcursul anului 2012 au fost inregistrate 105 evenimente si accidente civile multi-motor (fatale sau nu). In 2012, Reteaua pentru Siguranta Aviatiei a inregistrat un numar de 23 accidente aviatice fatale, care au cauzat 475 de decese si 36 de victime la sol.

Totusi, in comparatie cu media decadei 2002-2011 la nivel mondial (cand s-au inregistrat de exemplu, in medie, 30 de accidente mortale si 758 de decese), in anul 2012 s-a constatat o imbunatatire a sigurantei aviatice (de exemplu, media ultimilor zece ani este de 29 de accidente fatale si 730 de decese).

Citeste mai mult...

***

Romania se situeaza pe locul 4 in Europa si locul 10 in lume in domeniul sigurantei aviatiei civile

9 aprilie 2013

Organizatia Aviatiei Civile Internationale (ICAO) a efectuat in anul 2009 un audit la nivelul Romaniei, in domeniul aviatiei civile si a constatat o serie de neconformitati. Ulterior, in octombrie 2012, ICAO a organizat o misiune de validare, pentru a verifica daca s-au rezolvat neconformitatile constatate.

In acest context, pozitia dobandita dupa misiunea de validare a ICAO din anul 2012 a devenit publica si plaseaza Romania pe locul 4 in Europa si locul 10 in lume in privinta sigurantei aviatiei civile.

In Romania, Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) este organismul tehnic specializat sa execute investigatiile privind siguranta aviatiei civile.

Citeste mai mult...

***

 

Reuniunea membrilor din consiliul de administratie a EASA: 12-13 martie 2013

11 martie 2013

Directorul general al Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile, desemnat ca reprezentant al Romaniei, domnul Nicolae STOICA va participa in perioada 12-13 martie 2013, la reuniunea membrilor din Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Siguranta Aviatiei (EASA Management Board), care va avea loc la Cologne, Germania.

Agenda reuniunii EASA Management Board din data de 12 martie 2013 cuprinde subiecte de interes deosebit, precum adoptarea proiectului de buget 2014 si planul de functionare a agentiei EASA. Citeste mai mult...

***

Influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor din aviatia civila

22 februarie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS) a participat la evenimentul Aviation Weather Safety Workshop organizat de Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) in data de 21 februarie 2013.

La eveniment au mai fost prezenti si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, ai Romatsa, precum si numerosi piloti si proprietari de aeronave. In cadrul sesiunii de dezbateri, Eugen SUCIU, investigator in cadrul CIAS, a sustinut o prezentare avand ca tema influenta conditiilor meteorologice in producerea evenimentelor de aviatie civila. Citeste mai mult...

 ***

Conferinta privind siguranta aviatiei civile - "Sharing your Experience"

8 noiembrie 2012

In perioada 6-7 noiembrie 2012, a avut loc a 38-a Intalnire a Grupului de experti in investigarea accidentelor (ACC/38) - "Sharing your Experience".

Evenimentul a fost organizat si gazduit de catre Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), in cadrul Hotelului Radisson Blu Bucuresti.

La Conferinta au participat personalitati din aviatia civila internationala.

Obiectivul reuniunii a venit in ajutorul schimbului de informatii din domeniul investigatiilor privind siguranta aviatiei civile din Europa. Citeste mai mult...

***

Studies and analysis

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center elaborates specialized studies, specific analysis and newsletters on civil aviation safety.

For more information, click here.

Investigation reports

CIAS runs investigations of civil aviation occurrences, with the purpose to determining the facts, causes and circumstanes that led to their production.

For more information, click here.

Safety recommendations

The Civil Aviation Safety Investigation and Analysis Center issues flight safety recommendation, based on studies or analysis of a series of investigations.

For more information, click here.