• Despre CIAS

  Despre CIAS

 • Care sunt atributiile principale ale CIAS?

  Care sunt atributiile principale ale CIAS?

 • Recomandari de siguranta

  Recomandari de siguranta

 • Cum puteti raporta un eveniment de aviatie?

  Cum puteti raporta un eveniment de aviatie?

 

Ultimele rapoarte finale publicate: CIAS a publicat raportul final privind investigatia de siguranta a zborului in legatura cu accidentul produs in data de 20 ianuarie 2014 in vecinatatea comunei Herea, judetul Alba. Click aici pentru a vizualiza Raportul Final.

 

Comunicate de presa

                                                                                                                                                                                                                                            

CIAS  VA PREZINTA DISTRIBUTIA ACCIDENTELOR SI INCIDENTELOR GRAVE  DE AVIATIE CIVILA DIN ULTIMII 10 ANI, PETRECUTE PE TERITORIUL  ROMANIEI .

 

 

accidente si incidente grave

 

*pentru mai multe informatii click

 

***

ÎN DATA DE 29 IULIE 2013, ELICOPTERUL TIP EC 130 B4, ÎNREGISTRAT YR-BTM, OPERAT DE S.C. MIR AERO S.R.L., CARE EFECTUA UN ZBOR DE TRANSPORT PASAGERI PE RUTA TÂRGUL MUREȘ – TĂURENI - TÂRGU MUREȘ, CU STAȚIONARE ÎN LOCALITATEA TĂURENI, S-A PRĂBUȘIT ÎN LACUL NR. 2 DIN SALBA DE LACURI A LOCALITĂȚII TĂURENI

 

18 februarie 2016

 

Cauzele producerii accidentului:
Cauza cea mai probabilă a producerii accidentului o constituie aprecierea eronată a înălțimii față de luciul apei sau incapacitatea fizică de reacție a pilotului.
Cauze favorizante:
a) stare de stres, incapacitate fizică temporară;
b) neutilizarea sistemelor de centuri de siguranță din echiparea scaunelor elicopterului;
c) zborul în crepuscul deasupra apei.

CIAS, în calitate de autoritate de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă, a emis prezentul Raport Final.

 

***

 

ÎN DATA DE 11 februarie 2016, JUDECĂTORIA SECTORULUI 1, BUCUREșTI A PRONUNțAT îN CAMERA DE CONSILIU HOTăRâREA prin care admite în parte plângerea formulată de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) împotriva ordonanţei nr. 10411/P/2014 din data de 15.09.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti

12 februarie 2016

 

În data de 11 februarie 2016., Judecătoria Sectorului 1, București a pronunțat în camera de consiliu Hotararea prin care, în temeiul art. 341 alin. 6 lit. b C.pr.pen., admite în parte plângerea formulată de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) împotriva ordonanţei nr. 10411/P/2014 din data de 15.09.2015 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Desfiinţează în parte ordonanţa atacată (menţinută prin ordonanţa nr. 2485/II-2/2015 din data de 07.12.2015 a Prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti) şi dispune trimiterea cauzei procurorului în vederea continuării urmăririi penale faţă de numitul Drumea Laurenţiu pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu faptă prev. şi ped. de art. 298 C.pen. Hotărârea este definitivă.

 

***

DECLARATIE PROVIZORIE PRIVIND EVENIMENTUL DE AVIATIE PRODUS PE AEROPORTUL INTERNATIONAL "aVRAM IANCU" CLUJ, IN DATA DE 07 IANUARIE 2016, IN CARE A FOST IMPLICATA AERONAVA TIP BOEING 737-400, INREGISTRATA YR-BAS, OPERATA DE BLUE AIR

06 februarie 2016

 

Avand in vedere evenimentul de aviatie produs in data de 07 ianuarie 2016, pe  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparținând companiei Blue Air - Airline Management Solutions, inregistrata YR-BAS, in conformitate cu prevederile Anexei 13 ICAO si ale Regulamentului (UE) 996/2010, CIAS emite această declarație provizorie cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice stadiul în care se află investigația.

CIAS, prin emiterea Raportului Final al investigației privind siguranța aviației civile nu urmărește stabilirea de vinovați sau vinovății, ci are ca unic obiectiv determinarea reală a cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea evenimentului și emiterea unor recomandări de siguranță, urmărind ca prin implementarea acestora să se prevină producerea unor evenimente similare.

Investigațiile privind siguranța sunt independente, distincte de orice proceduri judiciare sau administrative destinate stabilirii culpei sau răspunderii și nu aduc atingere acestor proceduri.

Pe baza informatiilor pe care le-a obtinut, CIAS, in calitate de autoritate de investigare a evenimentelor din aviatia civila, a emis prezenta declaratie provizorie.

 

sageata dreapta Continuare comunicate de presa

Studii si rapoarte

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile elaboreaza analize, studii si rapoarte privind siguranta aviatiei civile.

Pentru mai multe informatii, click aici.

Recomandari de siguranta

CIAS emite recomandari de siguranta zborului, in scopul prevenirii producerii evenimentelor aeronautice similare.

Pentru mai multe informatii, click aici.

Cursuri de pregatire

CIAS asigura perfectionarea pregatirii profesionale de specialitate a personalului propriu.

Pentru mai multe informatii, click aici.