Notificare privind redenumirea Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile

Având în vedere Ordonanța Guvernului nr. 17 din 29 august 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 755 din 31 august 2018, vă notificăm cu privire la faptul că Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a fost redenumit, noua denumire fiind AUTORITATEA DE INVESTIGAȚII ȘI ANALIZĂ PENTRU SIGURANȚA AVIAȚIEI CIVILE (AIAS).

CIAS a publicat Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale

CIAS a publicat Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale

17 octombrie 2013

Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile a publicat “Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale”. Raportul a fost intocmit in vederea informarii partilor interesate cu privire la coliziunile aeronavelor cu pasari si animale, coliziuni produse pe teritoriul Romaniei, in perioada 2010-2012.

Pericolul coliziunilor dintre aeronave si pasari este cunoscut inca de la inceputurile aviatiei, primul caz fiind inregistrat in anul 1905. Coliziunile dintre aeronave si pasari au inceput sa fie cunoscute si raspandite odata cu cresterea traficului aerian.

Coliziunile dintre aeronave si pasari sau animale reprezinta o preocupare majora pentru aviatia civila atat la nivel national, cat si la nivel international, din cauza faptului ca pot pune in pericol siguranta operarii aeronavelor si au un impact semnificativ asupra veniturilor operatorilor aerieni.

Acest raport nu trebuie considerat o analiza exhaustiva a coliziunilor dintre aeronave si pasari/animale, ci doar ofera o prezentare generala a situatiei la nivel national.

Pentru a asigura un grad ridicat de calitate in procesul de evaluare a riscului reprezentat de coliziunile dintre aeronave si pasari/animale, este necesara colectarea tuturor evenimentelor de tipul coliziune cu pasari/animale, chiar si a celor ce nu au efect asupra sigurantei, in vederea realizarii unei imagini complete a acestui fenomen.

Statistici

In perioada 2010-2012, pe teritoriul Romaniei au fost raportate 315 evenimente de tipul coliziune cu pasari si 72 de evenimente de tipul coliziune cu animale. Din cele 315 evenimente de tipul coliziune cu pasari, 82 au fost clasificate drept incidente. Consecintele acestor evenimente au reprezentat intreruperi ale aterizarii si decolarii sau revenirea aeronavei la aerodromul de plecare.

Un singur incident grav a fost inregistrat in perioada 2010 – 2012, incident produs in faza de aterizare, urmare a coliziunii cu un animal.

Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale

Citeste “Raportul privind siguranta aviatiei civile – Coliziunile cu pasari si animale”, dand click aici.

Studii și analize

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

AIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Autoritatea de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.