• Despre CIAS

  Despre CIAS

 • Care sunt atribuțiile principale ale CIAS?

  Care sunt atribuțiile principale ale CIAS?

 • Recomandări de siguranță

  Recomandări de siguranță

 • Cum puteți raporta un eveniment de aviație?

  Cum puteți raporta un eveniment de aviație?

Evenimente

21-22 noiembrie 2016: ÎNTÂLNIRE ÎNTRE INVESTIGATORII CIAS ȘI PROCURORII CU ATRIBUȚII ÎN INVESTIGAREA EVENIMENTELOR DE AVIAȚIA CIVILĂ

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat la București, în perioada 21-22 noiembrie 2016, o întâlnire cu reprezentanții Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), precum și cu reprezentanți ai Parchetelor teritoriale de pe lângă Curțile de Apel, cu atribuții în anchete judiciare în urma producerii evenimentelor de aviație civilă, ca urmare a Protocolului de colaborare privind coordonarea investigațiilor în domeniul aviației civile, semnat la data de 19 decembrie 2013 între reprezentanții CIAS și cei ai PÎCCJ.

Obiectivul principal al acestui eveniment a fost acela de a facilita activitățile de sprijin reciproc dintre CIAS și PÎCCJ, care pot fi desfășurate în scopul îmbunătățirii siguranței aviației civile din România, mai ales în privința activităților care se desfășoară la locul producerii evenimentelor de aviație civilă, în cazul în care din accident rezultă victime omenești, respectiv conservarea locului accidentului până la sosirea echipei de investigatori din cadrul CIAS, dar și a activităților ulterioare, cu privire la depozitarea și investigarea tehnică a epavei.

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre cadrul legislativ care guvernează investigarea evenimentelor de aviație civilă din România și s-au prezentat studii de caz cu privire la colaborarea în acest domeniu de activitate, cu scopul de a găsi cele mai bune soluții de a contribui la îmbunătățirea siguranței aviației civile din România.

Ca urmare a discuțiilor avute în cadrul acestei reuniuni, s-a concluzionat că ar fi oportună formarea unui grup de lucru permanent la nivelul investigatorilor CIAS și ai procurorilor desemnați pentru investigarea accidentelor și incidentelor din aviație civilă, astfel încât să se stabilească direcțiile de colaborare și limitele de competență dintre aceste instituții, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 996/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 privind investigarea și prevenirea accidentelor și incidentelor survenite în aviația civilă și de abrogare a Directivei 94/56/CE .

***

1-2 noiembrie 2016: WORKSHOP INTERNAȚIONAL DEDICAT INVESTIGATORILOR DIN AVIAȚIA CIVILĂ

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a organizat în perioada 1-2 noiembrie 2016 un workshop internațional dedicat investigatorilor din aviația civilă din Europa. Evenimentul a avut loc la București și a reunit investigatori și reprezentanți ai autorităților de investigație privind siguranța aviației civile din Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Slovenia și Ucraina.

Investigațiile în condiții extreme și situațiile deosebite întâmpinate pe parcursul desfășurării activităților de investigație au constituit principalele teme dezbătute în cadrul evenimentului.

“Acesta este un eveniment extrem de important, atât din punct de vedere instituțional, cât și pentru siguranța aviației civile, la nivel european. De asemenea, constituie o oportunitate excelentă de a discuta și de a împărtăși know-how, bune practici și experiențe întâmpinate pe parcursul activităților de investigație a accidentelor produse în condiții extreme”, a declarat domnul Nicolae STOICA, director general al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) din România.

“Orice investigație privind siguranța are riscurile sale comune, inclusiv atunci când investigatorii se confruntă cu durere, oboseală și presiunea de a determina cauzele producerii accidentelor. De asemenea, investigatorii pot experimenta la locul producerii accidentului pericole care sunt extrem de individuale și care ar putea genera riscuri semnificative pentru membrii echipei de investigație”, a adăugat domnul Dominique VERDONI, investigator și consilier special al directorului general din cadrul Biroului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la Sécurité de l'Aviation Civile – BEA) din Franța.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul domnii Lucian IVAN și Eugen SUCIU, investigatori în cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), care au prezentat condițiile extreme pe care le-au întâmpinat pe parcursul investigațiilor privind siguranța în cazul accidentului aviatic produs la data de 29 septembrie 2013 în lacul Tăureni, județul Mureș, în care a fost implicat elicopterul cu numărul de înregistrare YR-BTM, precum și în cazul accidentului aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, lângă satul Horea, județul Alba, în care a fost implicată aeronava cu numărul de înregistrare YR-BNP.

Subiectele abordate în cadrul prezentărilor au avut menirea de a contribui la creșterea și menținerea siguranței aviației civile la un nivel ridicat.

***

6-7 noiembrie 2012: Conferinţa privind siguranţa aviaţiei civile "Sharing your Experience"

În perioada 6-7 noiembrie 2012, a avut loc a 38-a Întâlnire a Grupului de experţi în investigarea accidentelor (ACC/38) - "Sharing your Experience".

Evenimentul a fost organizat şi găzduit de către Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), în cadrul Hotelului Radisson Blu Bucuresti.

La Conferinţă au participat personalităţi din aviaţia civilă internaţională.

Obiectivul reuniunii a venit în ajutorul schimbului de informaţii din domeniul investigaţiilor privind siguranţa aviaţiei civile din Europa.

Click aici pentru mai multe informații.

Citește și: Feedback post-eveniment.

Galerie foto:

     

       

       

     

Studii și analize

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile elaborează studii de specialitate, analize specifice și buletine informative privind siguranța aviației civile.

Pentru mai multe informații, click aici.

Rapoarte de investigație

CIAS execută investigații tehnice ale evenimentelor de aviație civilă, cu scopul determinării faptelor, cauzelor și împrejurărilor care au dus la producerea acestora.

Pentru mai multe informații, click aici.

Recomandări de siguranță

Centrul de Investigații și Analiza pentru Siguranța Aviației Civile emite recomandări de siguranță a zborului, pe baza unor studii sau a analizei unei serii de investigații.

Pentru mai multe informații, click aici.